شرکت آبتین طب فن آور در سال 1396 با هدف تولید جایگزینهای بافتی و (بیو) پرینترهای سه بعدی قابل استفاده در مهندسی بافت در پارک فناوری پردیس با پشتیبانی بنیاد ملی نخبگان تاسیس شد. محصول این شرکت پرینتر مواد پلیمری و سرامیکی (حتی با ویسکوزیته بالا)، بدون نیاز به منبع هوای فشرده برای تولید داربست های مهندسی بافت است و قابلیت پرینت همزمان ماده و سلول را داراست. پلتفورم آبتین دارای طراحی رومیزی است که به آن امکان استفاده در زیر هود بیولوژیک و در شرایط استریل را میدهد. این پلتفرم دارای سیستم اتصال عمومی است که امکان اضافه شدن انواع ماژولها به آن فراهم شده است. در این مصاحبه به گفتگو با دکتر پور سمر، مدیر عامل شرکت آبتین طب فناور نشسته ایم تا از تجربه طراحی صنعتی بایو پرینتر 3 بعدی خود برایمان بگویند.
آقای دکتر لطفا خود را معرفی بفرمایید؟
سیدعلی پور سمر هستم. دوره دکتری مهندسی پزشکی را در کشور انگلستان گذرانده ام و پس از اتمام تحصیل در شرکتی در همان کشور که در حوزه ساخت پرینتر سه بعدی فعالیت می کرد مشغول به کار شدم. پس از بازگشت به ایران شرکت آبتین را در تاسیس کردم و همان زمینه کاری را به ایران انتقال دادم. البته حوزه کاری آن شرکت صنایع غذایی بود که من با توجه به رشته دانشگاهیم آن را به مهندسی بافت تغییر دادم.
چرا برای توسعه محصول خود به سراغ طراحی صنعتی رفتید؟
ظاهر دستگاه بسیار مهم است و من در همان زمانی که خارج از ایران بودم می دیدم که چه مقدار زمان و هزینه صرف این امر می شود که محصول قابل استفاده و زیبا باشد. ما نمونه اولیه دستگاه را خودمان تولید کردیم و تعدادی فروش هم داشتیم اما کار کردن با آن دستگاه و تعمیر آن دشوار بود به همین جهت به سمت باز طراحی آن حرکت کردیم و نتیجه را هم دیدیم. هم از نظر ظاهری و هم از نظر استفاده، مونتاژ و تعمیر دستگاه بسیار پیشرفت کرد.
فرآیند طراحی محصول شما به چه شکل بود و چقدر زمان برد؟
ما با استودیوی ایکاس از طریق سایت کریدور آشنا شدیم و بعد از بررسی نمونه کارهای این گروه پروژه را آغاز کردیم. ابتدا دیزاین بریفی آماده شد که مشابه پرینتر های متدوال در بازار بود، ما سعی کردیم ذهن مجموعه طراح را از این دستگاه ها دور کنیم و نهایتا به طراحی فعلی دستگاه رسیدیم.
طراحی دستگاه ما بیش از یکسال زمان برد، بخشی از طولانی شدن زمان به علت همه گیری کرونا و بخشی به دلیل تاخیر در پرداخت مبالغ قرارداد از جانب ما بود.
فرآیند طراحی صنعتی چه میزان در برندینگ، فروش مجموعه و جذب مشتری اثربخش بود؟
در مقایسه با دیگر خریداران، چون خریداران ما از دانشگاه ها هستند، کارایی، کیفیت و مشخصات فنی محصول نسبت به ظاهر دستگاه در اولویتشان قرار دارد و احتمالا این موضوع موجب می شود که طراحی صنعتی بیو پرینتر آبتین تاثیر آنچنانی در فروش محصول نداشته باشد. ولی بنده به شخصه علاقه داشتم محصول استاندارد و شکیل به بازار ارائه کنم تا در هنگام ورود به بازارهای جهانی آمادگی کامل داشته باشیم.
انجام فرآیند طراحی صنعتی بیو پرینتر سه بعدی چه تاثیری بر روی هزینه ها و فرآیند تولید داشت؟
طراحی صنعتی بیو پرینتر علاوه بر ظاهر بر نحوه استفاده از دستگاه نیز تاثیر گذاشت. ما به عنوان کاربران دستگاه علاقه داشتیم کار کردن با آن ساده باشد و کاربر حس خوبی از کار کردن با دستگاه دریافت کند. از طرفی اگر شرکتی بخواهد در بلند مدت در زمینه کاری خود موفق باقی بماند باید در این حوزه وارد شود.
در زمینه ساخت، طراحی صنعتی به شدت زمان مونتاژ محصول ما را کاهش داد و آن را راحت کرد. به طور مثال در محصول ما چند برد قرار می گیرد که در طراحی اولیه فاصله این بردها با بدنه بسیار کم بود و موقع نصب بدنه تعدادی از آن ها دچار سوختگی میشد که در فرایند طراحی صنعتی این مشکل برطرف شد.
آیا نکات خاصی در زمینه طراحی صنعتی محصولتان در نظر داشتید که به طراح منتقل کنید؟
برای ما مهم بود که کاربر بتواند به راحتی محورها را حین پرینت تغییر دهد، حین کار نمونه را از همه زوایا ببیند و اگر نیاز به مداخله ای است به راحتی بتواند آن را انجام دهد. تراز دستگاه با چشم کاربر نیز اهمیت داشت تا نیاز به قوز کردن کاربر و یا وارد شدن به فشار به سر و گردن او نباشد. حمل و نقل دستگاه به این شکل که یک نفر به تنهایی بتواند آن را جا به جا کند نیز از دیگر موارد بود. در زمینه مونتاژ، ساخت و تعمیر نیز راحتی و سهولت دسترسی به قطعات مد نظر بود. همه این موراد طراحی صنعتی بیو پرینتر آبتین مدنظر قرار گرفت
نظرتان در ارتباط با کیفیت طراحی صنعتی محصولات خارجی مشابه با محصول خودتان چیست و طراحان صنعتی داخلی را چه مقدار حرفه ای می دانید؟
از نظر من دستگاه ما به لحاظ ظاهری کاملا قابل رقابت با نمونه های خارجی است. البته جنس بدنه و قطعات هم مهم است که چون در ایران مواد خاص مانند کامپوزیت های کربنی گران است از این نظر می تواند اختلاف سطح وجود داشته باشد.
مجموعه ای که ما با آن ها کار کردیم بسیار حرفه ای بودند. مجموعه ایکاس در زمینه ساخت و تولیدی تجربه ارزشمندی داشتند و توانستند نکاتی که مدنظر بود را اعمال کنند. به طور مثال نمونه ی اولیه ای که ساخته شده بود به قدری تمیز بود که برخی از دوستان تصور می کردند نمونه نهاییست. از طرفی این مجموعه آشنایی خوبی با قطعات در بازار داشتند که این مورد موجب شد از کمترین و مناسب ترین قطعات مورد نیاز استفاده شود.
با چه چالش های در طی فرآیند طراحی صنعتی بیو پرینتر آبتین مواجه شدید؟
بیشتر در مرحله سخت افزاری و تولید با چالش مواجه بودیم. مثلا در بحث خم کاری پلکسی پیدا کردن متخصص و ساخت نمونه ی استاندارد با صرف هزینه و وقت بسیار زیاد مواجه شدیم.
برای شرکتهایی که ریسک طراحی صنعتی را نمیپذیرند و یا برای اولین بار قصد انجام آن را دارند، چه توصیه ای دارید؟
وارد شدن به بازار جهانی و به طور کلی ساخت محصولی با استانداردهای بازار نیازمند طراحی است و مناسب است اگر هزینه آن وجود دارد شرکت ها این کار را انجام دهند. ما ابتدا خودمان نمونه اولیه از محصول ساختیم و به کاربر ارائه کردیم. این امر موجب شد تا با مشکلات و چالش های فرآیند ساخت و استفاده محصول آشنا شویم و از این نکات برای طراحی صنعتی محصول بهره گرفتیم. توصیه ام به شرکت ها این است که با ساخت نمونه اولیه و امتحان کردن آن با آگاهی کامل وارد عرصه طراحی صنعتی شوند و دقیقا بدانند که به دنبال چه نتیجه ای هستند.
چه پیشنهاداتی جهت بهبود روال کاری کریدور دارید؟
حمایت ها مناسب بود تنها اینکه بعضا کارگزاران دقیقا از مواردی که مورد حمایت قرار می گیرد اطلاع ندارند که مناسب است این هماهنگی وجود داشته باشد. اگر در حوزه ساخت نیز حمایت وجود داشته باشد علاوه اینکه بر کیفیت محصول نهایی تاثیر گذار خواهد بود به شرکت ها برای آغاز به تولید محصول جدید کمک می کند.
آدرس سایت شرکت: http://abtinteb.ir/
آدرس اینستاگرام شرکت: https://www.instagram.com/abtintebfannavar/