گزارشسالانه
مرکز طراحی ایران
مرکز طراحی ایران ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با کریدور فناوری تا بازار همکاری میکند، از طرفی تجربۀ برگزاری دو دوره جشنواره طراحی صنعتی ایران را دارد. این ترکیب منحصربهفرد امکان ارائۀ خدمات کاربردی را برای کسبوکارها فراهم کرده است.
امیدواریم که دادههای ارائهشده در این گزارش، به کسبکارها کمک کند تا با شناخت بیشتر از حوزۀ طراحی صنعتی، بتوانند تصمیم بهتری برای کسب و کار خود بگیرند.
به پشتوانه یک دهه برنامه توانمندسازی معاونت علمی و فناوری در حوزه طراحی صنعتی (شامل مشاوره به بیش از 200 شرکت و حمایت از طراحی صنعتی 60 شرکت)، “مرکز طراحی صنعتی ایران” در پاییز سال 1400 جهت توسعه و ترویج طراحی صنعتی در کشور تأسیس شد.
برای توسعه بازار محصولات دانشبنیان میبایست، اقتصاد برونگرا توسعه داده شود. توجه به طراحی صنعتی در کنار اخذ گواهینامههای بینالمللی، یکی از الزامات ورود به بازارهای بینالمللی است. اگرچه شرکتهای دانشبنیان ایرانی دارای دانش فنی قابل رقابت در سطح جهانی هستند، اما در بسیاری از موارد به دلیل عدم توجه به طراحی ظاهری محصول نمیتوانند با سایر محصولات جهانی رقابت کنند. در طراحی صنعتی علاوه بر جنبههای زیبایی فرمی و بصری، جنبههای عملکردی، سرویس و نگهداری محصولات نیز مورد توجه قرار میگیرد. بهعنوان مثال طراحی ماژولار تجهیزات، خدمات سرویس و نگهداری محصولات را در بازارهای جهانی به خوبی تسهیل میکند.
مرکز طراحی ایران با ارائه خدمات تسهیل گری طراحی صنعتی، ساخت قالب، نمونه نمایشی و بسته بندی به کسبوکارها برای ساختن محصولات ایده آل کمک میکند.
جلسات تخصصی مشاوره طراحی صنعتی که برای تمام شرکتهای متقاضی بدون هیچ قید و شرطی (حتی برای شرکتهای آزاد و بدون محل حمایت) با حضور مدیران استودیوهای طراحی صنعتی کشور و یا طراحان صنعتی آزاد همکار مرکز برگزار میشود.
کارشناسان مرکز با درنظرگرفتن عوامل زیر یک کارگزار را برای شرکت در جلسه مشاوره انتخاب و با ایشان طرح موضوع میشود، در صورت توانمندی کارگزار انتخابی و علاقهمندی ایشان جلسه مشاوره برگزار میگردد.
- موضوع مشاوره درخواستی شرکت
- نوع کالا و روش تولید مورد نظر شرکت
- میزان فروش محصول مورد نظر و توان مالی شرکت
- علایق فنی اعلامی طراح و تجربه طراح
- نحوه و مدل همکاری پیشنهادی طراح
- امکانات و تجهیزات در اختیار طراح
توزیع حوزههای فناوری متقاضی مشاوره طراحی صنعتی نیز در نمودار بعدی گزارش شده است. آمارها بیانگر این است که بیشترین تقاضاها در حوزه “فناوری برق و الکترونیک و ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته” ثبت شده و علیرغم تقاضای بیشتر برای دریافت حمایت بلاعوض در شرکتهای مربوط به حوزه “وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی”.
بیش از 300+ کسب و کار از خدمات رایگان مشاوره طراحی صنعتی استفاده کرده اند.
بررسی ها نشان میدهد که شرکتهای تولیدی تجهیزات پزشکی از ابتدای توسعهٔ دانش فنی و طراحی و ساخت محصول، دراندیشه رقابت با شرکای خارجی و کسب مجوزها، خصوصاً دریافت مجوزهای بینالمللی برای صادرات محصولشان میباشند. در نتیجه از اهمیت فرمپردازی، مباحث زیباییشناسی و کاربرپسند بودن محصول برای ورود به بازارهای جهانی اطلاع خوبی دارند. غالباً این شرکتها از همان ابتدا تأسیس نیروی متخصص طراحی صنعتی یا کارشناس فنی آگاه به موضوعات طراحی جذب نموده و در کنار توسعهٔ فنی، مباحث طراحی محصول را نیز جلو میبرند. به همین جهت نهایتاً بیشتر برای دریافت حمایت بلاعوض به مرکز طراحی مراجعه میکنند.
مرکز مشاوره طراحی صنعتی
۰۲۱-۶۳۱۰۳۱۳۱ ☎
در سال نخست فعالیت مرکز 91 درخواست دریافت حمایت بلاعوض طراحی صنعتی در سامانه ثبت شد که پس از ارائه خدمات و ارزیابی مستندات آن، از 17 درخواست حمایت مالی انجام شد. مجموع هزینه پرداخت شده توسط این شرکتها حدود 6.2 میلیارد ریال بوده که حدوداً مبلغ 2.9 میلیارد ریال از این مبلغ تحت عنوان حمایت بلاعوض به شرکتها بازگردانده شده است. در پیوست این گزارش، اطلاعات این شرکتها دیده میشود.